Boekrecensie

In het sprookjesbos

De redactie van peuterleidsters mag  soms mooie boeken recenseren en daar een fijne winactie aan verbinden. Het is weer zover!

Wij kregen via uitgeverij SWP  het boek ‘In het sprookjesbos’ van Suzanne Wardenaar toegestuurd.  Het boek heeft een pakkende ondertitel: ‘Sprookjes met activiteiten gericht op natuurbeleving voor jonge kinderen’.   Met name die natuurbeleving zijn we nieuwsgierig naar!

Het boek is opgebouwd uit 15 sprookjes. Bekende sprookjes zoals Assepoester en Sneeuwwitje maar ook wat minder bekende verhalen: Duimelijntje, de bijenkoningin en de Chinese nachtegaal.  Het boek begint met een fijne wat langere inleiding waarbij je niet alleen uitleg krijgt hoe de opbouw van de activiteiten in samenhang met een sprookje in elkaar zit, maar ook, als geheugensteuntje, een korte beschrijving van de ontwikkelingsfase van kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar. De inleiding wordt afgesloten met een pakkend stuk over het belang van natuur voor kinderen.  Natuur prikkelt de fantasie, stimuleert de motorische ontwikkeling en zorgt voor meer exploratief gedrag!

Elk hoofdstuk begint met een sprookje.  Daarna krijgt de lezer alle informatie die nodig is om activiteiten verbonden met het sprookje uit te kunnen voeren.  Het prettige is dat veel activiteiten gemakkelijk op je eigen speelterrein kunnen plaatsvinden en je niet veel materialen nodig hebt om alles uit te voeren.  Denk hierbij aan beweegspelletjes, werken met natuurlijke materialen (maken van een insectenhuisje of een bomenmobiel, of lekker heksensoep koken) , of spelletjes om de sociale vaardigheden te vergroten.

Bij elke activiteit staat een symbool vermeld. Zo kun je snel zien aan welke vaardigheden kinderen werken en om wat voor soort activiteit het gaat. Superhandig als je de activiteiten op wilt nemen in de themaplanning! Ook zijn er via internet bijlages te downloaden zoals een evaluatieformulier om de activiteit te evalueren en een prachtig sprookjesdiploma voor de kinderen na afloop van het thema.

In het sprookjesbos kun je gebruiken als themaboek bij een sprookjesthema, maar het leent zich ook prima om uit de kast te pakken als het mooi weer is en je zin hebt om wat buiten te gaan ondernemen. In één oogopslag zie je welk materiaal je nodig hebt en hoelang de activiteit ongeveer duurt. Bij elke activiteit vind je ook een lijstje met  prikkelende vragen die je aan de kinderen kunt stellen.

In het sprookjesbos is geschreven voor activiteiten met kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar. Met wat kleine aanpassingen , denk hierbij o.a.  aan het vereenvoudigen van het sprookje, is het boek ook zeer geschikt voor gebruik op dagverblijven en peuterspeelzalen en mag het eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast!

Angelique Rosdorff

Hou voor de winactie Facebook en Instagram in de gaten!