Lidian van Esch (Pm'er kinderdagverblijf)

Het was even stil rondom mijn blogs, maar……. De vakantie is weer voorbij en (bijna) alle kinderen zijn er weer. Wat zijn ze allemaal gegroeid in de weken dat ik ze niet zag, letterlijk en figuurlijk, ze zijn echt groot geworden, maar hebben vaak ook enorme sprongen vooruit gemaakt in hun ontwikkeling.

Voorlezen maakt groot verschil. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft maar 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. En een kind dat opgroeit in een taalarm gezin, hoort in de vier jaar voordat het naar school gaat 30 miljoen woorden minder dan in een taalrijk gezin. Van de peuters en kleuters die geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat. Dus, ja, voor voorlezen MOET je tijd maken in de kinderopvang.

Vanaf eind mei ga ik starten met de cursus tot voorleescoordinator, bij de bibliotheek in Veghel!

Vader-en moederdagcadeaus. Tussen alle nieuwe IKK regels, VVE Thema’s, gebruik van een IPad op de groep, diverse cursussen, nieuwe observatiemethoden en zorgkinderen is er het er weer, het jaarlijks terugkerend fenomeen, Vaderdag en Moederdag.