Het pad voor 2019

Stukje bij beetje zit iedereen weer zo aan het begin van het nieuwe jaar in zijn eigen ritme. 

Zo ook bij ons. Vorige week donderdag gingen wij na anderhalve week sluiting weer met Jeremina open.

 

Ik zelf, zoals ik mijzelf mag noemen, de leidinggevende en houder van Jeremina opende deze eerste dagen van het nieuwe jaar en mocht daarna om 9.30 nog even ''vrij'' samen zijn met gezin. 

Toen ik weer thuis was(dat is boven de kinderopvang) en ik een kop koffie inschonk hoor ik hoe mijn collega’s samen met de kinderen plezier hebben. De dag even laten voor wat het is, kijken waar de kinderen zo hun behoefte hebben na de drukke december tijd. Die behoefte bestaat voornamelijk uit vrij spelen op schoot zitten en boekjes voorlezen.

 

Gewoon alles even in een wat lagere versnelling, de laatste kerst decoratie wordt opgeruimd en de dag gaat verder in zijn eigen ritme. Terwijl zo mijn gedachtes over de groep gaan, word ik warm, blij en trots dat we zo fijne plek hier hebben met elkaar. Dat het er mag zijn, dat er de ruimte voor is om in het moment te zijn en mee te kunnen gaan in de behoefte van het kind.

 

Dan denk ik aan dit jaar 2019 voor wat allemaal gaat komen en dan doel ik op de nieuwe wet en regelgeving, IKK, goede dingen maar ook pittig voor waar we aan moeten voldoen.

 

De functie beleidsmedewerker en pedagogisch coach aanstellen in je organisatie is één van die nieuwe regels. Om deze functie zelf te mogen uitoefenen moet je de hbo training pedagogisch coach, beleidsmedewerker gaan volgen. De training mag je gaan volgen maar om dan werkelijk de functie te mogen kwalificeren moet je ook nog een mbo 4 diploma kunnen aantonen. 

Daar liep ik dan tegen aan want mijn vooropleiding, de mbo opleiding Leidster kindercentra, die ik 25 jaar geleden heb behaald wordt gezien als niveau 3. Dat was een flinke tegenvaller. 

Naast de hbo training moet ik dan nu ook het diploma gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 behalen. 

 

Hier was ik het dus niet mee eens en heb mij er flink in afgezet en mezelf laten horen. Benoemd dat ik mij zeer ondergewaardeerd voelde, dat er niet gekeken wordt voor wat je tot nu toe allemaal heb bereikt.  Dat ik het er totaal niet mee eens ben om een opleiding te gaan volgen voor een niveau 4. Maar uiteindelijk trok ik toch aan het kortste eind. Mijn frustratie bleek helaas niet veel nut te hebben gehad althans niet veel meer als dat ik van iedereen die ik gesproken had, begrip kreeg. Ze mij allemaal even goed snapte maar ze er helaas niks aan konden doen.

 

Het laten berusten kon ik ook niet want je moet vanaf nu kunnen aantonen hoe je de nieuwe regels gaat invoeren in je organisatie. De vraag maar weer neergelegd bij mijzelf, wat wil ik?

Ja dat wist ik wel, ik wil graag deze functie zelf kunnen gaan uitoefenen...we zijn een kleine organisatie en ik wil dit zelf doen omdat ik het in grote lijnen nu ook doe. 

 

De verschillende mogelijkheden bekeken, EVC, thuis studies, uiteindelijk heb ik gekozen voor wat dan toch voor mij als persoon het beste voelde en past. Dit betekent dat ik vanaf eind januari een leertraject mag gaan volgen om aan het einde van het jaar hopelijk mijn niveau 4 diploma te mogen behalen.

 

Leren vind ik goed en blijven ontwikkelen is belangrijk voor jezelf maar ook ten goede voor de kwaliteit in je werk, in de kinderopvang. Dus ik ben daar zeker een voorstander van.

Maar nu dat ik ben ingeschreven en echt is ben ik toch wel een beetje bang... een beetje bang hoe gaat dit? Wat heeft het voor consequenties? Voor mij, voor mijn team en dan uiteindelijk heel belangrijk; wat betekent het voor de kinderen?

 

Wij zijn een kleine organisatie die door mij als persoon wordt aangestuurd vol passie en werkend met een beleid waar ik volledig achter sta. Kennis wil ik overdragen, mensen laten leren, ervaren hoe mooi het is en laten zien wat het de kinderen geeft en wat het voor hen doet. Een voorbeeld zijn, voor de kinderen willen zijn, ouders ondersteunen en ja dat maakt mij wat onzeker. 

 

Ik ga iets doen waarvan ik iets zou moeten leren, maar misschien wel het geen wat zo belangrijk is, wat wij de kinderen leren en ik mijn team wil leren in de weg gaat staan.

 

We willen juist kwaliteit en ja die kwaliteit wil ik ook, die kwaliteit geven wij ook, maar of dit nou de manier is om meer kwaliteit te gaan krijgen?  Ik weet het niet, maar ik mag en ga het ervaren.

 

Spannend, maar ik probeer het positief te zien. Het is een kans wat ik nu krijg om uiteindelijk over die oneindige discussie wel of geen niveau 4 af te zijn, en dan daarna gewoon de vrijheid hebben om aan een ''hbo'' studie, training te kunnen gaan volgen die dan uiteindelijk ook gekwalificeerd kan worden.

 

Zo wil ik het blijven zien. Laten we de uitdagingen die echt niet altijd fijn zijn of zelfs ondenkbaar dan toch als een kans zien het heeft mij er nu uiteindelijk bij geholpen om er zo in te staan zoals ik er nu in sta.

 

Tot slot wil ik ieder een mooi, leerzaam, inspirerend, uitdagend en liefdevol 2019 toewensen. Met veel mooie momenten met de kinderen in de kinderopvang!

 

Ik ga ervoor!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 7
 • #1

  Patricia (donderdag, 10 januari 2019 21:08)

  Hallo Arianne, ik zat in dezelfde positie als jij, HBO onderwijsbevoegdheid maar niet in de "goede" richting dus op naar het MBO 4. Versneld traject. Helaas moet ik zeggen dat ik niets heb geleerd wat een toevoeging was voor de praktijk. Het kostte me wel heel veel tijd en energie wat eigenlijk ten koste ging van mijn dagelijkse werk. Maar om niet helemaal in mineur te eindigen: uiteindelijk kan ik nu toch blijven doen wat ik het allerliefste doe en daar gaat het uiteindelijk om. Ik wens je veel sterkte en doorzettingsvermogen, het gaat je lukken!

 • #2

  Elise van Haaften (vrijdag, 11 januari 2019 17:38)

  Ik kan alleen maar zeggen.... herkenbaar! Alsof ik mijn eigen verhaal lees. Maar we kunnen het en einde van dit jaar hebben we die niveau 4 in the pocket en eindelijk een officiële erkenning die past bij het niveau waar je/we nu eigenlijk al op werken. Heel veel succes! Ik zwoeg met je mee samen met mijn evc.

 • #3

  Pat (vrijdag, 11 januari 2019 20:24)

  Beste Arianne,
  Zeer herkenbaar. Ik heb dan wel mijn SPw4 niveau, waardoor ik de opleiding kon doen. Ik ben nu bezig met de opleiding, maar wat valt dat tegen. Naast je dagelijkse werk als kleine ondernemer dan nog zo een opleiding ernaast doen. Het slurpt elke vrije minuut van je op. Kan ik zeggen dat het veel meerwaarde voor mijn bedrijf heeft. Nee, niet echt! Heel jammer dat bij het bedenken van deze nieuwe functie, alleen maar aan de grotere organisaties wordt gedacht. 60 uur inzetten voor 2 medewerksters, dat lijkt mij wel heel veel van het goede. Waarom is er niet gekeken naar een aantal uur per persoon, dan was het misschien ook mogelijk geweest om iemand in te huren. Wat nu bijna onmogelijk is, vanwege de hoge kosten. Ondanks dat ik dadelijk mijn papiertje zou behalen, dan zal ik nog veel geld uit moeten geven om mezelf te laten coachen.

  Heel veel succes met je uitdaging.

 • #4

  Suusz (zaterdag, 12 januari 2019 09:45)

  Hoi Arianne,

  Ik heb zelf ook een mbo diploma niveau 3 en ik doe nu de opleiding Ad PEM. Deze opleiding is ook gekwalificeerd om als pedagogisch beleidsmedewerker en coach aan de slag te gaan. Ik heb wel een toelatingsexamen moeten doen. Maar gelukkig was dat prima te doen. De opleiding duurt 2 jaar. Maar het scheelt je wel om eerst GPM 4 te doen en daarna nog een opleiding. Welke weg je ook neemt, je komt er wel! Succes!

 • #5

  Mirjam (zaterdag, 12 januari 2019 14:34)

  Hallo Arianne (en zoals ik, meelezers),

  Wat een regels in de kinderopvang!
  Gisteren heb ik mezelf aangemeld voor de opleiding pedagogisch coach/beleidsmedewerker. Ik heb een AB opleving niveau 4 gedaan en twee jaar Pabo.
  Over die uren voor een kleine organisatie: of je een grote of kleine organisatie bent, die 60 uur heb je m.i. echt wel nodig voor de administratieve kant. de andere coachinguren voor collega's is gebaseerd op fte's. Ik denk zelf dat je echt wel aan die uren komt. Ik heb de afgelopen jaren dit werk als PS'er gedaan op basis van overuren. Ik kan je vertellen dat er heel veel in zijn gaan zitten (o.a. beleid, RI&E enz.).
  We zaten alleen met het 'probleem' van het zelf gecoacht worden. Mijn man kwam op het idee om dit door iemand te laten doen die met hetzelfde zit. Veel contact met een psz in het oosten van het land. Nu willen we elkaar gaan coachen met "gesloten portemonnee" ;-). Leek ons de oplossing! Wie weet is het voor anderen ook een mogelijkheid!
  Succes allemaal met leren en werken!

 • #6

  Mirjam (zaterdag, 12 januari 2019 14:35)

  excuus voor de fouten hierboven, kan ze niet meer aanpassen...

 • #7

  Jantine Stoelman (donderdag, 07 februari 2019 18:55)

  Zo heel erg herkenbaar! Ook ik heb een LKC diploma en hoe ondergewaardeerd is deze opleiding! Ik heb gekozen voor EVC waar ik nu middenin zit en ik hoop in juni hiermee klaar te zijn en in het bezit zijn van een MBO4 diploma.