Hoe krijg je ouders betrokken bij de kinderopvang?

Hoe krijg je ouders betrokken bij de kinderopvang?

 

Een steeds terugkerende vraag in welke kinderopvang organisatie dan ook.

Aangezien ik al wat jaartjes meedraai in kinderopvang-land, heb ik ook wel het een en ander gezien om de ouderbetrokkenheid te vergroten. Wat werkt wel, en wat werkt niet?

 

Zeker in deze tijd, rond kerst, de tijd om samen te zijn (en iedereen het vaak enorm druk heeft, maar dat terzijde), een uitgelezen kans om ouders te betrekken bij de kinderopvang.

Op de hoofdlocatie in Veghel van ‘t Kroontje is komende woensdag de jaarlijks terugkerende

kerstmarkt. Daar worden de kerstknutsels van de kinderen verkocht voor het goede doel. Telkens een druk bezochte avond daar.

 

Dit jaar voor het eerst iets nieuws op locatie Eerde, ook komende woensdag, in samenwerking met de basisschool (met wie we in 1 gebouw zitten). De school heeft een kerstdiner op school, voor de kinderen. De ouders van de BSO kinderen mogen in de tussentijd bij de Uiltjes genieten van een gezond hapje (uiteraard he, met ons gezonde voedingsbeleid) en een drankje. Ook de kinderen van 0-4 jaar zijn met hun ouders uitgenodigd op onze “Gezond de feestdagen door” avond. En uiteraard zijn ook hier de kerstknutsels te koop voor het goede doel.

 

Kortom ik hoop op veel gezelligheid en een goede opkomst, ik heb er zin in!

Maar wat heb ik nog meer voorbij zien komen en georganiseerd de laatste jaren?

*De tuindag, waarbij ouders worden gevraag om samen met pedagogisch medewerkers de tuin op te knappen.

*Een ouderavond over thema verkeer

*Een ouderavond over het gezonde voedingsbeleid

*Heerlijke informele barbecues bij(steeds andere) ouders thuis, tijdens mijn Oranje Plus tijd

*Een ouderavond over Pikler

*Kerst en Nieuwjaars borrels

*Ouder Kind ochtenden

En….last but not least wil ik zeker nog een hele bijzondere vernoemen. Welke echt indruk op me heeft gemaakt. In het begin van mijn tijd in de kinderopvang, ja….inderdaad 20 jaar geleden…..werkte ik op een verticale groep met allochtone kinderen.

 

Ouders volgde een inburgering of educatie cursus en brachten hun kinderen naar mij en mijn collega. In de hoogtijdagen hadden we hier 12 nationaliteiten op de groep. Een ontzettend leerzame tijd voor mij. Dankbaar en trots dat ik dit mee heb mogen maken, een bijzondere tijd. Elk jaar organiseerde we een vrouwenavond.

 

Op die avond reed ik, met de bus van onze organisatie, de hele omgeving af om alle moeders op te halen. Compleet bepakt met hapjes, en soms een compleet buffet uit hun land van herkomst. Op deze avonden was er eten, heel veel, heel divers en heel lekker eten. Wat we natuurlijk allemaal even moesten proeven. De hoofddoeken mochten af en er werd gedanst. De sfeer tijdens deze avonden was echt top te noemen. En ondanks de taalbarrière beleefde we allemaal een enorm fijne avond. En na afloop bracht ik iedereen weer netjes op tijd thuis.

 

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën? Wat doen jullie om de ouderbetrokkenheid te vergroten?

Formeel of juist informeel, wat werkt het beste? Wat is top, en wat is echt een flop? Ik hoor het graag.

 

Tot slot, hele fijne feestdagen en in 2019 ben ik zeker weer van de partij met mijn blogs!

 

Groehoetjes Lidian van Esch

Kinderopvang ‘t Kroontje

Reactie schrijven

Commentaren: 0