· 

Net zo koud als in Friesland

Net zo koud als in Friesland
Het koudere seizoen begint traditioneel met de kinderboekenweek: een jaarlijks terugkerende week waarin het kinderboek centraal staat met dit jaar het thema vriendschap.
Iedere dinsdagmiddag nemen we een bezoekje bij de naastgelegen bibliotheek, waar iemand ons al staat op te wachten om een boekje voor te lezen. Speciaal voor de kinderen is er een voorleeshoekje ingericht: Een paar gekleurde banken, knuffeltjes die wachten op een innige omhelzing tijdens het voorlezen en een boekje met weinig tekst en veel plaatjes. Vooral veel plaatjes. Hoe meer hoe beter, want een eigen invulling is natuurlijk het leukste.
Vanmiddag waren we met zijn vijven, de vier jongste bso kinderen en ik. De eerste knuffel was al gevonden, terwijl er een zoektocht ontstond naar de tweede. Toen iedereen een plekje had gevonden, een compromis had gemaakt over wie er op mijn schoot mocht en wie er dan de volgende keer weer mocht, werden alle neuzen nieuwsgierig naar het boekje gericht. Het ging over een walvis die een slak mee nam om de wereld te verkennen, weet ik nog.
Het duurde eventjes, maar op den duur zat iedereen in het verhaal. Terwijl de een onderuitgezakt op mijn schoot zat en de andere twee elkaar als ondersteuning hadden gebruikt, had de ander zijn duim al naar zijn mond gereikt. Bij elk plaatje kwamen de verhalen van de vakantie weer boven water. Op een gegeven moment zwommen de walvis en de slak tussen de ijsrotsen en sneeuwvlokken in. “Brr, hier is het wel heel erg koud,” werd er voorgelezen. “Ja, net als in Friesland juf!”
Larissa

Reactie schrijven

Commentaren: 0