Horizontale of verticale groep?

Interessant thema voor een blog….dat zeker!

Ik ben wel benieuwd hoe andere pedagogisch medewerkers hier over denken. 

Mijn mening , als pedagogisch medewerker, is een verticale groep.

 

De afgelopen 20 jaar heb ik op veel verschillende groepen gewerkt. Maar mijn passie ligt echt bij verticaal. Ik denk dat een horizontale groep niet beter of slechter is als een verticale groep. Uit een verticale groep haal ik persoonlijk meer uitdaging.  Om te zorgen dat het voor alle leeftijden fijn is op de groep. Van de allerkleinste, tot de dreumesen en de oudste peuters. Het is zeker een kunst om de schema’s van alle uit elkaar te houden. Oké, dit is bij een horizontale groep ook zo. Maar bij verticaal zijn de verschillen groter, door de verschillende leeftijden. Ook vindt ik het een uitdaging om de verschillende leeftijden even veel aandacht te geven, de balans te vinden.  Door bijvoorbeeld de spelletjes voor de peuters uit de kast te halen, wanneer de jongste kinderen op bed leggen, of wanneer de wanneer de dreumesen (en soms ook nog peuters) in bed liggen een snoezel activiteit met de baby’s  te doen. Maar dat is dan ook weer het mooie van verticaal. Ook prettig, vindt ik, dat kinderen niet van groep hoeven te wisselen zodra ze baby-af zijn.  4 jaar lang blijven ze in dezelfde groep, met veelal dezelfde leidsters. Ook de band die je opbouwt met kinderen (en zeker ook met ouders) vindt ik erg bijzonder, doordat je deze kinderen zo lang op je groep hebt.  De kleintjes leren veel van de groten, en andersom leren de grootste kinderen ook weer van de kleintjes. Zodra een kleintje goed kan zitten, kan het kindje mee aan tafel, en waar mogelijk, al meedoen met de activiteiten van de oudere kinderen. Ook met het maken van uitstapjes zit voor de jongste kinderen een voordeel. Ik denk dat je makkelijker op pad gaat met maar 1 of 2 baby’s in plaats van met een babygroep, waar iedereen op verschillende tijden ook nog slaapt. Zo kan ik natuurlijk ook nog een heel rij voordelen opnoemen van horizontale groepen. Voor beide is wat te zeggen.

 

Ik denk , doe waar je je goed bij voelt, waar je kracht ligt, waar je gelukkig van wordt en na een dag werken tevreden op terug kunt kijken (moe maar voldaan ;) )en in mijn geval is dat een verticale groep! 

 

Groehoetjes (van de Uiltjes, verticale groep ;) van Kinderopvang ’t Kroontje in Eerde)

Lidian van Esch

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Laura Bruining (zondag, 14 oktober 2018 08:46)

    Leuk geschreven weer hoor.
    Groetjes Laura